zeilen op de Waddenzee met zeilschip Ontmoeting

Ontmoeting Zeilreizen
Zeil Wijzer Op De Waddenzee

Govert van Veenendaal

Wadzeilen In De Praktijk

Zeilen op stroom

"De sterke stroming op het Wad is een aspect waar zeilers mee te maken krijgen"

Stroming is een aspect om goed rekening mee te houden. Afhankelijk van de lokatie en het tijdstip varieert de stroom van weinig tot max 4 knopen bij springtij. De sterkste stroom in de diepste geulen en het minst op de "Wantijen".

De richting en kracht van de getijdestromen wordt weergegeven in de stroomatlas. Dit is een boekwerk met kaarten die van uur tot uur de actuele stroom tonen.

detail uit de stroomatlas

Detail uit de stroomatlas

De richting en kracht van de stroom zijn van grote invloed op de koers en snelheid van het schip

Dat kan tot gevolg hebben dat als wind en stroom in dezelfde richting werken, de voortgang in de geplande richting er traag verloopt. Met andere woorden je kruist je het leplazerus en komt nergens. Behalven dan dat je veel heen en weer gaat. Als er te weinig wind is ga je nog eens achterruit ook.

Stroomverzet

De stroom voor je laten werken

Een gunstigere situatie is als je aan de wind zeilt met een stroom die over de andere boeg in komt dan de wind. Het stroomverzet zet het schip tegen de wind in. Bij een forse wind zeil je zo moeiteloos tegen de stroom in. Het wordt ook wel een libo genoemd en als je je er van bewust bent zoek je hem op. Leuk spelletje, zoek de libo, de eleverende kracht in het vectoren spectrum.

Sterke stroom "omzeilen"

Als het dan toch op tegenstrooms kruisen aankomt, kies dan de ondiepere gedeelten die goed bevaarbaar zijn.

Het kan gebeuren dat je in een wedstrijd verzeild raakt met een boei. Aan de wind wil je zo hoog mogelijk langs de boei. Je wil geen hoogte opgeven of vast lopen. De snelheid ten opzichten van de boei is laag terwijl de stroom je er naartoe duwt. Dan wordt het spannend, wie gaat er winnen. Tegen de stroom in kan je zeer naukeurig langs boeien varen, als je het goed doet.

boei op stroomsterke stroom in de Vliestroom

"Gang Is Alles Tegenstrooms"

De meeste mensen hebben logisch de neiging om steeds meer van de boei af te sturen. Tegen de wind in met als gevolg dat de snelheid zakt en de stroom wint. Als je daarentegen naar de boei stuurt, hou je de zeilen vol met gang in het schip en heeft de stroom minder vat. Als het niet gaat gaat het niet en dan is het overstag, motor aan of onderlangs. Wat het verstandigs is, is afhankelijk van de situatie.

Voorstrooms zeilen

Voorstrooms is het zaak de boeien met respect op afstand te houden. Altijd benedenstrooms passeren in een kruisrak en natuurlijk niet voor de boei overstag. Voorstrooms is het zowiezo beter korte slagen op diep water te maken. Vanwege het stroom voordeel op dieper water.

Voorstrooms aan de wind een geul oversteken

Met weinig wind kan het oversteken geul met sterke stroming, voorstrooms zeilend aan de wind heel lang duren. De overkant van de geul is maar je komt er nooit. Het stroomverzet drukt je dan gewoon de geul uit. Met gedult kom je er wel maar over stag gaan is dan misschien handiger.

"Kneipen" op de stroom

Voordeel van voorstrooms kruisen is dat doordat het schip meer snelheid krijgt het ook hoger aan de wind wil zeilen. Het zogenaamde "kneipen" op de stroom is een taktiek. Door het schip iets te hoog in de wind te sturen glip je op de stroom net langs die irritante dwarsliggende boei.

In een veld met mosselstokken kan je wat dat betreft je hart ophalen. Voor of tegen de stroom in, op iedere koers is er een hoop te ontwijken. Als het eens mis gaat is dat niet zo'n drama. Die stok komt wel weer boven. Een mooie plek om te oefenen.

zoeffff